Villmark Bibliotek Leksikon Planter Bergamott Villmark - portalen for deg som liker natur og friluftsliv
 
   
Bergamott PDF Skriv ut E-post
Brukervurdering: / 0
DårligBest 
Leksikon - Planter
lørdag 22. november 2008 19:00

Litt om Bergamott

Bergamott
Bergamott
Bergamott
Vitenskapelig(e)
navn:
Citrus aurantium ssp. bergamia
Norsk(e) navn: bergamott
Hører til: sitrusfrukt,
rutefamilien,
Sapindales
Antall arter:
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra sørøst-Asia

Underarter:


Bergamott (Citrus aurantium ssp. bergamia), også kalt bergamottappelsin, er en sitrusfrukt som først og fremst dyrkes i Italia og Nord-Afrika.

Fra fruktens skall presses en eterisk olje, bergamottolje. Den er gul eller grønn av farge og har en sitrusaktig duft og bitter smak.

Bergamottolje brukes til fremstilling av parfyme og som dufttilsetning i kosmetikk. Den brukes også som smakstilsetning. For mange vil smaken være kjent fra Earl Grey-te. Enkelte vil også kjenne smaken fra Generalsnus og Skruf.

Tidligere ble bergamott regnet som en egen art med det vitenskapelige navnet Citrus bergamia, men nå anser man den som en underart til pomerans.

© This material from Villmarksliv is licensed under the GFDL.

Sist oppdatert mandag 28. mars 2011 01:22
 

Diskuter denne artikkelen
Du må logge inn eller registrere deg for å skrive kommentar.