Villmark Bibliotek Leksikon Fugler Jordugle Villmark - portalen for deg som liker natur og friluftsliv
 
   
Jordugle PDF Skriv ut E-post
Brukervurdering: / 0
DårligBest 
Leksikon - Fugler
onsdag 14. mai 2008 08:29

Litt om jordugle

Jordugle
Jordugle
Vitenskapelig(e)
navn:
Asio flammeus
Norsk(e) navn: jordugle
Hører til: ugler,
fugler
Antall arter:
Habitat: åpent myrland, gressmarker, heier
Utbredelse: temperert sone, hovedsakelig på nordlige halvkule

Underarter:


Jordugle (Asio flammeus) er ei ugle i gruppen Asio.

Innhold

Beskrivelse

Jordugle har en lengde på 34-42 centimeter og et vingespenn på 90-105 centimeter. Den veier fra 206 til 465 gram, har store øyne, stort hode, kort nakke og brede vinger. Hunnen er litt større enn hannen. Den er brunspettet med striper på vinger og stjert. Gul-oransje øyne er omkranset av en svart ring og utenfor der igjen er det en hvitaktig ring, som gir inntrykk av en maske.

Habitat og utbredelse

Den finnes på alle kontinenter unntatt Antarktis og Australia, slik sett er den en av de fuglene som er mest utbredt i verden. Den hekker i Europa, Asia, Nord- og Sør-Amerika, Karibia, Hawaii og Galapagosøyene. Den er delvis en flyttfugl som flytter sørover om vinteren fra den nordlige delen av området den er utbredt i. Den flytter seg også til nye områder om den kan finne bedre mat der.

Levevis

Jorduglen jager for det meste i skumringen eller om morgenen og er dermed mer aktiv om dagen enn de andre uglene. Den fanger primært små gnagere, men kan også fange fugler, fuglunger og andre smådyr.


Referanser


Eksterne lenker

Commons: Jordugle ? bilder, video eller lyd
en:Short-eared Owl

sv:Jorduggla

© This material from Villmarksliv is licensed under the GFDL.

Sist oppdatert onsdag 08. august 2018 18:15
 

Diskuter denne artikkelen
Du må logge inn eller registrere deg for å skrive kommentar.