Villmark Bibliotek Leksikon Fugler Bokfink Villmark - portalen for deg som liker natur og friluftsliv
 
   
Bokfink PDF Skriv ut E-post
Brukervurdering: / 0
DårligBest 
Leksikon - Fugler
onsdag 14. mai 2008 08:28

Litt om bokfink

Bokfink
Bokfink
Vitenskapelig(e)
navn:
Fringilla coelebs
Norsk(e) navn: bokfink
Hører til: finkefamilien,
spurvefugler,
fugler
Antall arter:
Habitat: hager, parker og skog
Utbredelse: Europa, Asia, nordvest i Afrika og på Kanariøyene

Underarter:


Bokfink (vitenskapelig navn Fringilla coelebs) er en fugl i finkefamilien. Lengden er ca. 15 cm, og vekten er rundt 20 gram.

Bokfinken har to tydelige hvite vingebånd, og issen og nakken er blågrå. De ytterste stjertfjærene er hvite, og ansiktet og brystet er brunrødt. Hunnen har en mørk, grønngrå overside, men undersiden er hun lysere.

Om høsten drar de fleste fuglene sør- eller vestover. De kommer tilbake i mars-april, og da kommer hannen et par uker før hunnen. Bokfinken har derfor fått sitt latinske navn «coelebs» som betyr ugift. Når hunnen kommer, jager hannen sint alle sine rivaler bort fra sitt område.

Bokfinken hekker på samme sted hvert år. Redet blir bygd i trær og ser ut som en dyp skål som er pyntet med mose og lav. Bokfinken hekker i april - juli og den legger 3 - 6 egg. Rugetiden er 13 dager, og ungene forlater redet etter 13 - 14 dager. Bokfinken kan få 2 kull i året.

Bokfinken er en av de vanligste fuglene i Norge.

Eksterne lenker

Commons Commons: Fringilla coelebs ? bilder, video eller lyd
en:Chaffinch

sv:Bofink

© This material from Villmarksliv is licensed under the GFDL.

Sist oppdatert onsdag 08. august 2018 18:08
 

Diskuter denne artikkelen
Du må logge inn eller registrere deg for å skrive kommentar.